Kanaďania kúpia najväčšiu írsku životnú poisťovňu Irish Life

20.02.2013 Celý región

Dublin 19. februára (TASR) - Írsko predá svoju najväčšiu životnú poisťovňu Irish Life spoločnosti Great-West Lifeco, druhej najväčšej životnej poisťovni v Kanade, za 1,3 miliardy eur. Cieľom je zníženie rozpočtového deficitu a štátneho dlhu. Transakcia by sa mala dokončiť v júli tohto roka. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Dnes oznámená dohoda tak uzatvorí zhruba ročné úsilie írskej vlády predať biznis s 2200 zamestnancami a aktívami približne za 37 miliárd eur. Irish Life je niekdajšia divízia životného poistenia zadlženej spoločnosti Irish Life & Permanent, ktorú írska vláda minulý rok zachránila, pričom ziskovú divíziu životného poistenia kúpila od Irish Life & Permanent za rovnakú sumu, za akú ju teraz predáva, teda 1,3 miliardy eur.

Predajom Irish Life splní Dublin jednu z podmienok dohody medzi Írskom a medzinárodnými veriteľmi, ktorou je zníženie rozpočtového deficitu do roku 2015 na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vláda v Dubline verí, že tento rok sa jej podarí rozpočtový schodok stlačiť pod 7,5 % HDP. Štátny dlh by mal zasa klesnúť pod 120 % HDP.
 

Vyberte región